
Maïsgluten komt vrij bij de winning van zetmeel uit korrelmaïs. Het is een smakelijk product met zowel een hoog eiwit als energie van constante kwaliteit.
De specifieke werkingen van maïsgluten zijn: een stimulerend effect op de melkgift en een verhoging van het percentage melkeiwit. Bij vleesvee stimuleert het zetmeelgehalte het aanzetten van vlees. Maïsgluten heeft een hoog percentage droge stof en hierdoor weinig inkuilverliezen. Verder maakt het een traag rantsoen sneller verteerbaar.
Eigenschappen
heeft een gunstige invloed op de penswerking door een hoge FOS
geeft een goede zetmeel aanvulling in het rantsoen
heeft een positieve invloed op het melkeiwitgehalte
verlaagt het melkvetgehalte
bevat een hoog percentage droge stof
zeer smakelijk product
is een goed alternatief voor zowel ruwvoer als krachtvoer
verlaagt de kostprijs van het totale rantsoen
Bewaaradvies
Zorg voor een droge en schone verharde ondergrond, bij voorkeur een betonnen sleufsilo
Houdt een voersnelheid van 1 – 1,5 m. per week aan
De kuil, indien mogelijk, goed aanrijden
Sluit de kuil zo snel mogelijk luchtdicht af met plastic folie en een gronddek of dekkleed
Toevoeging van zout bevordert de conservering en de smakelijkheid
Voederhoeveelheid
Melkvee 2 – 10 kg product per dier per dag
Vleesvee 2 – 10 kg product per dier per dag
Rosékalveren 1 – 5 kg product per dier per dag
Geiten 0,5 – 1 kg product per dier per dag
Schapen 0,5 – 1 kg product per dier per dag